NL • EN

Succes op je werk? Dat ziet er nu heel anders uit.

Succes op je werk ging tot nu toe over je werk goed doen, je doelen halen en je organisatie vooruithelpen. De corona pandemie heeft dat radicaal veranderd. Werken vanuit huis vraagt veel meer van je als groepsmens. Je bijdrage aan het grotere geheel en je opstelling daarin zijn veel belangrijker geworden. Als je goed uit deze crisis tevoorschijn wilt komen, let dan op het volgende:

Tips:

bullet Flexibiliteit is ontzettend belangrijk geworden. Je snel aanpassen aan de huidige omstandigheden en vooruitdenken over de situatie daarna laten zien hoe flexibel jij kunt opereren.

bullet Scenariodenken hoort daarbij. Kijk vooruit, maak toekomstplannen, verzamel voortdurend informatie en pas je scenario’s daar weer op aan.

bullet Samenwerken is in de virtuele werkwereld nog veel crucialer dan in de echte. Immers, isolatie ligt op de loer, terwijl niemand alleen de vraagstukken die deze tijd voor iedere organisatie met zich meebrengt kan oplossen. Zoek actief de samenwerking op. Doe dat ook met personen met wie dat formeel niet strikt noodzakelijk is.

bullet Het helpen van je collega’s is belangrijk geworden. Sommige worstelen met werk en kinderen thuis, het verlies van een familielid of dierbare, met het isolement of simpelweg met de techniek waarvan we veel afhankelijker zijn geworden. Bied actief je hulp aan of luister gewoon naar hen die het moeilijk hebben.

bullet Zorgen voor je team valt in dezelfde categorie. Begin iedere meeting met vragen hoe het met iedereen gaat. Iedereen beleeft deze crisis ook weer anders. Zorg dat je voor ze klaar staat.

bullet Het ‘hoe’ is in deze periode soms belangrijker dan het ‘wat’. Het ‘hoe’ bepaalt hoe je als organisatie straks uit deze crisis tevoorschijn komt. Dat kan met saamhorigheid, vrolijkheid en veerkracht zijn of met chagrijn, ziekteverzuim en afhakers. Jij kunt daar een belangrijke bijdrage aan leveren.

bullet Maak aan het einde van iedere week bewust de balans op op deze punten. Dan weet je of je op het juiste pad zit.

Meer weten? Zoek contact.

Veel succes gewenst! Marja Wagenaar
14-04-2020


Een nieuwe baan per 1 april. Hoe doe je dat vanuit huis?

Als je op 1 april in een nieuwe baan begint, is de kans groot dat dat vanuit huis is. Jezelf inwerken wordt dan extra lastig. Onzekerheid ligt op de loer. Duidelijkheid scheppen helpt. Communiceer daarom meer en niet minder. Juist nu.

Tips:

bullet Vraag je leidinggevende naar de exacte verwachtingen. Voor de eerste week en voor de eerste maand.

bullet Ga na of er tijd is om eerst virtueel mee te lopen of dat er wordt verwacht dat je gelijk gaat handelen en beslissingen gaat nemen.

bullet Maak zelf duidelijk hoe je er thuis bijzit (bijv. met kinderen thuis van school) en maak afspraken over je beschikbaarheid.

bullet Vraag om twee ‘buddies’. Collega’s bij wie je altijd terecht kan met vragen. Heb liever teveel dan te weinig contact met ze. In ieder geval dagelijks.

bullet Als je een team gaat leiden, maak dan zowel met je hele team als met de individuele leden kennis in de eerste paar dagen. Vraag in de individuele gesprekken hoe je medewerkers er nu bij zitten en wat zij juist nu van jou nodig hebben.

bullet Doorgrond de nieuwe werkcultuur. Hoe wordt er met beslissingen, informatie en mensen omgegaan. Vraag daarop door en bespreek je observaties met je ‘buddies’.

bullet Formuleer voor jezelf wat je wilt leren in je nieuwe baan en wat je moet afleren om daar succesvol te zijn.

bullet Het voelt lastiger om collega’s of je baas te benaderen via een videocall dan wanneer je gewoon even kunt binnenwippen. Leg die schroom af! Zonder die contacten kun jij nu geen vliegende start maken.

bullet Maak aan het einde van iedere week bewust de balans op. Bespreek dat met je leidinggevende. Dan weet je of je op het juiste pad zit.

Meer weten? Zoek contact.

Veel succes gewenst! Marja Wagenaar
01-04-2020